- Home>
- Blog Araçları >
- Host Nedir?
Host kelimesinin teknik tanımına geçmeden önce bir örnekle açıklamak istiyorum.Blogunuzu bir bina olarak düşünün.Bu binayı inşa etmek için öncelikle bir araziye ihtiyacınız vardır.İşte arsanın karşılığıda “host”tur.Şimdi de teknik anlatıma geçelim.
Host Nedir?
Host kelimesini en basit şekilde anlatmaya çalıştım.Eğer teknik bir anlatım istiyorsanız Wikipedia şöyle anlatmış:
Host Türleri
Hosting firmalarının sitelerini gezdiğinizde farklı özelliklerde birçok host paketine rastlarsınız.Aslında biz başlangıçta ücretsiz blog hostlarla işe başlayacağımız için şimdilik bu tür hostlara ihtiyaç duymayacağız ama ileride geniş çapta siteler kuracağınız zaman daha özellikli hostlara ihtiyaç duyacaksınız.Bu yğzden şimdiden bunlar hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var.
Bakalım Wikipedia hosting çeşitlerini kaça ayırmış.
Hosting Firması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Siteniz için bir hosting firması seçerken dolandırlmamak veya sitenize sürekli erişimi sağlamak için aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.
Size uygun hosting paketi sunan firmaları belirledikten sonra, o firmalar hakkında yazılmış yorumları, yapılmış değerlendirmeleri okuyun.Google'da ve webmasterların yoğun olarak ziyaret ettiği forumlarda arama yaparak çeşitli yorumlara ulaşabilirsiniz.Her okuduğunuza inanmayın!Bazı yorumlar firma tarafından veya rakipleri tarafından yazılmış olabilir.
Firmanın web sitesindeki referanslara göz atın. Yeterli sayıdalar mı? Önemli referansları var mı? Firma hakkında geniş yorum almak için referanslarda bulunan bir kaç sitenin webmasterına mail atarak hosting firmalarından memnun olup olmadıklarını, teknik desteğin yeterli ve hızlı olup olmadığını sorun.
Bir firmanın teknik desteğini ölçmenin en kolay yolu e-posta atarak onları test etmektir. E-postanızda cevabı sitede yazıyor olsa bile teknik konularda sorular sorun.E-postanızı uzun tutmaya özen gösterin ve bolca soru sorun. Cevapta her sorunuza itinayla cevap verilmiş mi yoksa baştan savma bir cevap mı gönderilimiş inceleyin.Eğer telefon veya msn desteği veriyorlarsa o yolları da kullanarak teknik desteklerini her yoldan test edin.
Hizmet sözleşmelerindeki küçük maddelerde ilk başta görünmeyen maddeler olabilir.Dikkatle okuyarak size vaad edilen özelliklerin hizmet sözleşmesine nasıl yansıtıldığını inceleyin.Genellikle sınırsız olarak belirtilen özelliklerin okuduğunuz sözleşmede sınırlandırıldığını görebilirsiniz.
Firmaya mail atarak ticaret odasına kayıtlı olup olmadıklarını sorun ve bu bilgileri talep edin.Bir çok amatör firma web hosting işini şirketleşmeden yapmaktadır.Bu tip firmalar ortadan yok olurlarsa izlerini bulmanız oldukça zor olacaktır.Şirketleşmiş firmalarda ise böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.
Her ihtimale karşı firmadan adres ve telefon bilgilerini alın.Eğer şüpheniz ve imkanınız varsa verdikleri adrese giderek veya telefonla onlara ulaşarak doğruluğunu kontrol edin.
Çoğu firma memnun kalmayan müşterileri için 15 gün veya 30 gün süreli para iade garantisi sunar.Bu garantiyi sunan firmalardan hizmet almanız daha sonra size fikrinizi değiştirebilme olanağı sağlayacağı için yararlı olacaktır.Firma para iade garantisi yerine ücretsiz deneme hesabı sunuyorsa, bu fırsatı da değerlendirmenizi öneririm.
Hostbul.net’ten alınmıştır.
Bu yazı ileri düzey kullanıcılara yöneliktir.İlk aşamada ücretsiz hostları kullanıp tecrübe kazanacağınız için ücretli hostlara ihtiyacınız yoktur ancak ileride profesyonelce blog yazmaya başladığınızda hosting için daha fazla bütçe ayırmanız ve hosting firmanızı çok iyi seçmeniz gerekecektir.Bu seçimi yaparken bu yazımın size faydalı olacağını düşünüyorum.
Bir sonraki yazımda ücretsiz hostlardan bahsedeceğim.Görüşmek üzere…